Kebanyakkan orang suka makan daging. Tidak kiralah sama ada daging lembu atau daging kambing. Pernah x suatu hari korang makan daging yang keras? Mesti pernah makan walaupun sekali. Rasa menyesal pun ada.
Daging sesuai dijadikan hidangan seperti daging bakar , daging masak kicap & kari daging. Sebelum korang nak masak , daging tu perlulah dilembutkan terlebih dahulu. Di sini saya ingin kongsikan beberapa petua untuk lembutkan daging :
(A) ambil beberapa helai daun nangka & dibersihkan. kemudian masukkan daun nangka tadi ke dalam periuk & direbus bersama daging.
(B) menggunakan keratan batang ubi kayu. pastikan batang ubi kayu itu dibersihkan terlebih dahulu. masukkan ke dalam periuk ketika ia sedang mendidih sahaja. Biarkan selama 10 – 15 minit, lalu angkat serta asingkan batang ubi kayu tersebut.
(C) ambil betik muda & dikupas kulitnya. kemudian dipotong dan dibasuh terlebih dahulu. masukkan betik muda ke dalam daging yang hendak direbus tadi.
(D) jika hendak masak gulai daging atau kari daging , ambil beberapa biji buah keras , dibasuh & ditumbuk kasar. masukkan buah keras yang ditumbuk tadi ke dalam gulai. biarkan sehingga daging menjadi lembut.
Bahan-bahan diatas boleh didapati di kampung atau kebun-kebun tanaman. Sampai di sini sahaja coretan saya pada kali ini.
info yang berguna untuk hari raya nanti :)
BalasPadamDatang BW & FOLLOW rakan sponsor GA Syira :)
Petua yang mak selalu guna mase masak daging.. Rebus dengan biji kurma & sudu besi. Alhamdulillah lembut.
BalasPadamJemput join GA saya :
Padamhttp://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/setulus-kasih-ibu-contest.html