LAPTOP/KOMPUTER ANDA ROSAK? KAMI BOLEH BANTU ! JUGA MENYEDIAKAN PELBAGAI SERVICE MAKLUMAT LANJUT DI SINI

29.6.14

Segmen Bloglist Irrayyan.com #1 July


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


klik banner kalau nak join

Tamat 30 Jun 11.59pm

28.6.14

Niat Puasa Di Bulan Ramadhan



niat untuk sebulan



niat untuk sehari

Segmen : Blogwalking Sebelum Puasa



klik banner untuk join

25.6.14

Musim Kemarau Sedang Melanda



Sudah sebulan hujan tidak turun di Kuala Selangor. Semakin hari , cuaca semakin panas. Tanaman dan tumbuh-tumbuhan semakin kering dan layu kerana kekurangan air. Kita sebagai manusia haruslah kena berjaga-jaga kerana musim kemarau akan datang.

Di musim panas ini , kita hendaklah banyak minum air masak.( bukan air manis yer ) Kita juga digalakkan menyimpan air di dalam tong supaya tidak kekurangan air jika berlakunya kemarau. Jagalah kesihatan tubuh badan kita supaya dijauhkan daripada penyakit.

WEDLESS WEDNESDAY #23 | APABILA HARGA BARANG NAIK


24.6.14

Menu Diet 2 | Kebab Roti Pita



Menu untuk diet pada kali adalah berasaskan roti pita. Roti pita ini mudah mengenyangkan.

Bahan A :
Isi daging ayam ( dicincang )
Bawang merah ( ditumbuk )
Bawang putih ( ditumbuk )
Sos cili
Sos lada hitam
Secubit garam

Bahan B:
Timun ( dipotong dadu )
Tomato ( dipotong dadu )
Daun Salad

Bahan C
2 keping roti pita ( dibelah 2 )
Sedikit minyak ( untuk menumis )


Cara membuatnya :
1) tumiskan bawang merah , bawang putih dan isi daging ayam dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2) apabila dah naik bau , masukkan sos cili dan sos lada hitam. Kacau sebati.
3) perasakan dengan secubit garam dan kacau sebati. apabila sudah masak boleh tutup api.
4) ambil roti pita yang telah dibelah 2 , masukkan dau salad dahulu.
5) kemudian masukkan isi ayam yang ditumis tadi.
6) kemudian masukkan tomato dan timun yang telah dipotong dadu. ( kalau suka boleh letak mayonis di dalam )
7) ulang sehingga roti pita habis. sedia untuk makan.



**SELAMAT MENCUBA**

23.6.14

Kehendak Manusia VS Keperluan



Korang tahu tak ape itu kehendak manusia dan keperluan ? Terdapat perbezaan di antara kehendak dan keperluan. Kehendak manusia bermaksud ingin mencapai sesuatu hajat atau kemahuan yang keras. Manakala keperluan bermaksud sesuatu yang diperlukan , keharusan dan kemestian.

Sebagai contoh alat mekap dan baju. Alat mekap merupakan kehendak manusia itu sendiri manakala baju merupakan suatu keperluan bagi seseorang. Oleh itu kita boleh berfikir yang mana kehendak , yang mana keperluan. Janganlah kita berbelanja mengikut hawa nafsu.

22.6.14

Cara Mengatasi Kulit Tangan Mengelupas



Tangan kita adalah suatu kurniaan tuhan yang Maha Esa. Tangan kita hendaklah dijaga dan dibelai dengan sempurna. Di antara sebab kulit tangan mengelupas adalah kerana kita memegang benda atau barang yang bergetah , salah dari segi menggunakan sabun pinggan dan sebagainya.

Jika tangan anda mengelupas , jangan dibiarkan begitu sahaja. Cara untuk mengatasi masalah ini ialah dengan menggunakan buah belimbing buluh. Ambil 2 atau 3 biji belimbing buluh dan gosok di serata tapak tangan anda. Anda juga boleh menggunakan inai tadi pada bahagian tangan yang mengelupas. Lakukanya setiap hari. Insyaallah tangan yang mengelupas tadi akan beransur pulih.

~belimbing buluh~

18.6.14

CPUV #5 NUFFNANG | U Mobile Prepaid Free Meal



Kali ini dapat lagi cpuv yang kelima dari en. Nuffnang iaitu U Mobile Prepaid. Setiap kali anda tambah nilai RM30 , RM50 untuk rangkaian U Mobile , anda akan dapat percuma minuman atau maggi cup. Ganjaran ini boleh didapati di kedai-kedai yang menjual prepaid U Mobile.

**jika ternampak iklan ini berlegar di sekitar blog , tlg klik yer**

CPUV #4 NUFFNANG | Hawaei Ascend P7



Rezeki en. Nuffnang datang lagi. Kali ini saya dapat Hawaei Ascend P7 iaitu jenama gadjet yang terbaru. Gadjet ini sebenarnya ada macam-macam seperti Ipad , IPhone , Samsung dan sebagainya.Cuma bezanya adalah dari segi keluaran dan jenama.

*Kalau korang ternampak iklan Ascend P7 ini berlegar-lagar , tlg klik yer untuk tambahkan lagi nuffnang*

16.6.14

Ermm.. Manisnya Buah Ini !



Siapa pernah makan buah ini? Ini ialah buah laici. Semalam , ayah saya beli buah laici. Hampir separuh saya makan. Rasanya pun sedap juga. Ada rasa masam dan ada rasa manis. Kalau dekat sini selalunya susah nak dapat buah laici. Harganya pun boleh tahan jugaklah. Hehe..

14.6.14

Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com



Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 14 Jun 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

12.6.14

CPUV #3 NUFFNANG | Tune Money - Big Travel Wish



Alhamdulillah !! CPUV ketiga yang tengah on going pada kali ini ialah Tune Money - Big Travel Wish. Tune Money setahu saya ialah mengenai wang ringgit atau pelancongan. Kalau korang ternampak Tune Money ni berlegar-legar di sekitar blog mintak tolong klik yer.

Membaca Yassin Pada Malam Nisfu Syaaban




Pada malam Nisfu Syaaban , umat islam diwajibkan membaca Surah Yaasin sebanyak 3 kali. Semasa membaca Surah Yaasin kita hendaklah berdoa dan memohon keampunan daripada Allah s.w.t.. Orang yang membaca Surah Yaasin pada malam Nisfu Syaaban akan dimurahkan rezeki yang berlipat kali ganda , dipanjangkan umur dan dilindungi oleh Allah s.w.t..

10.6.14

CPUV #2 NUFFNANG | PETRONAS PRIMEX 95





Selepas cpuv on going pertama telah dikreditkan , cpuv on going kedua pulak muncul. Cpuv kedua yang saya dapat ialah Petronas Primex 95. Petronas Primex 95 ialah minyak pelincir yang terbaru. Primex 95 ialah lancar dan berkesan di atas jalan raya. Terima kasih Nuffnang sebab memberikan saya cpuv on going kedua.

**jika ternampak iklan Petronas Primax 95 berlegar-legar tolong klik yer**

6.6.14

Tips Untuk Menjaga dan Memutihkan Kulit Wajah



Kulit wajah hendaklah sentiasa bersih dari segala kekotoran. Apatah lagi kalau asyik terdedah daripada sinaran matahari. Pernahkah korang terfikir bagaimana hendak menjaga kulit wajah selain menggunakan mask yang dibeli di pasaraya? Mask juga boleh dibuat sendiri mengikut petua orang tua-tua. Antaranya ialah :

CARA PERTAMA
( a ) ambil sekurang-kurangnya 5 helai pucuk jambu batu dan dibersihkan.
( b ) tumbuk daun sampai hancur dan campurkan dengan sedikit air masak.
( c ) sapu serta gosokkan secara perlahan-lahan bahan tadi ke muka korang. lakukan sekurang-kurangnya dalam 5 minit.
( d ) selepas itu , cucilah muka korang dengan air yang bersih & lapkan dengan tuala lembut.

CARA KEDUA
( a ) parut isi timun dan campurkan bersama dengan setengah biji asam limau nipis dan sedikit bedak sejuk.
( b ) sapukan ke muka korang pada setiap malam. insyaallah kulit wajah akan menjadi putih.

Sejarah Beras Terbakar di Pulau Langkawi




Beras Terbakar merupakan tempat yang didakwa terdapatnya beras terbakar selepas tewasnya Datuk Kerma Wijaya mempertahankan Pulau Langkawi daripada serangan musuh yang terdiri daripada angkatan tentera Siam. Beras Terbakar ini terletak di Kampung Raja, Mukim Padang Matsirat. Kawasan ini kini terletak di dalam kawasan tanah milik persendirian.

Berdasarkan cerita zaman orang tua-tua, Pemerintahan Pulau Langkawi 200 tahun dahulu sampai kurun sembilan belas bertempat di Kampong Raja yang tersebut. Ini dibuktikan apabila seorang daripada Pegawai Daerah, Pulau Langkawi, yang telah meninggal dunia 80 tahun dahulu telah dikuburkan di kampung ini dan kubur itu ada sampai sekarang.

Berdasarkan sejarahnya , selepas beberapa bulan pembunuhan Mahsuri dengan perintah Datuk Seri Kerma Jaya yang memerintah Langkawi pada masa itu, pulau ini telah diserang dengan hebatnya oleh orang-orang Siam. Tempat berlakunya pertempuran yang dahsyat dan di mana Datuk Seri Kerma Jaya dan panglima-panglimanya yang gagah telah terkorban ialah di Selat Berhala Balik iaitu selat jalan masuk ke Pelabuhan Kuah sekarang.

Sebelum pertempuran yang tersebut itu berlaku, Datuk Kerma Jaya berasa Pulau Langkawi akan tewas, oleh itu ia beri hukum kepada orang-orangnya sekalian beras simpanan hendaklah di tanam supaya ia tidak terlepas ke tangan musuh. Ketewasan Datuk Kerma Jaya bagi mempertahankan Pulau Langkawi, mengikut kepercayaan orang-orang pada masa itu dan sampai sekarang pun, ialah dengan kerana sumpahan Mahsuri yang berbunyi "Dengan kerana kezaliman yang dijatuhkan ke atasnya, Pulau Langkawi tidak akan aman dan makmur sehingga tujuh keturunan". Satu daripada bukti sumpahan itu ialah beras simpanan terbakar.

Beras Terbakar sampai sekarang digunakan oleh sesetengah orang sebagai penawar bagi pengubat demam panas dan kepialu dan ubat sakit perut. Begitulah sedikit sebanyak mengenai Beras Terbakar.

*jika ternampak iklan Petronas Primax 95 & Tune Money sedang berlegar-legar tlg klik yer*

3.6.14

Giveaway Jun By Syira Lokman




klik banner kalau nak join

Hadiah Menarik
Lavanessa Swiss Professional Skin Care Treatment 10 pcs Rm125  x1- Akif Imtiyaz
Halfmoon Glitter Shawl  x1 - Efa
Custom Made Lace Shawl x1- Efa
Novel karya Hilal Asyraf  x1- Edo Hayra
Diy brooch  x5- Eymasu craft
Mini Notebook x1 - Umira
Kad Blogger  x5- Ana Ahmad
Topup RM5 x2 -Hani
Topup RM5  x2 - Siti Hajar
Topup RM5  x2 - Diba
Topup RM1O  x1-Iskandar Daughter
Topup RM10  x2 -Fatihah
Edit Full Template  x2 - Myra Azmee
Review blog  x 2 -Syira
Bloglist 2014  x3 - Syira

TOP REFERRAL
Tapak iklan PERCUMA  x2 (Kekal sampai hujung tahun) -Syira

WEDLESS WEDNESDAY #22 | TEMPAT NYAMUK SUKA MEMBIAK



Gambar di atas merupakan tempat pembiakan nyamuk eades. Oleh itu,kita hendaklah membersihkan kawasan persekitaran di dalam & di luar rumah.

Dapat Hadiah Powerbank



Yeah ! hadiah powerbank dah sampai. Gembira sangat sebab pertama kali menang hadiah yang berupa powerbank. Hadiah adalah giveaway Blog Aswan Azmy. Walaupun hadiah kecil tetapi tetap bermakna tau. Mudah-mudahan dapat powerbank lagi di masa akan datang. Amin !!

2.6.14

Topup Giveaway by Mya




Klik banner untuk join
Hadiah
Top Referral : RM30
24 Pemenang bertuah : RM5

1.6.14

JUNE GIVEAWAY OLEH MA


Assalamualaikum w.b.t
*********************************

Tekan Banner Diatas Untuk Menyertai

Ditaja oleh :


Senarai Hadiah :
Double Stemcell RM 250 | TOPUP RM65 | Perla Coffee Rm35++ | 1 Set Tupperware Rm63 | Penanda Buku | Frame | Wallet | Mac Eye Liner

JOM SERTAI SEKARANG 

Pemenang dipilih berdasarkan
-Top Refferal  
-Tag rakan plg byk 
-Random 



Rakan yang ditag :
Sha Dhira San
Nor Farihan Ayob
Ainaa Roseberry
Wan Syahirah
Yumida Huda
Dayang Deno
Syiera Mat Saman
Fatimah Azzahrah
Cikebum Cikebum
Irene Nadhirah

 
Template Edited By Mastura Aziz ♥ All Rights Reserved © 2014