LAPTOP/KOMPUTER ANDA ROSAK? KAMI BOLEH BANTU ! JUGA MENYEDIAKAN PELBAGAI SERVICE MAKLUMAT LANJUT DI SINI

27.7.14

Takbir Raya Berkumandang




Genap sebulan kita berpuasa di bulan Ramadhan. Kini tiba pula kita menyambut hari kemenangan. Sana sini berkumandang takbir raya.

Persiapan Hari Raya



Pejam celik pejam celik sekejap ajer masa berlalu. Sudah sebulan kita berpuasa di bulan yang mulia. Tibalah kita menyambut hari raya aidilfitri. Persiapan raya saya pada tahun ini ala kadar sahaja. Tak adalah nak bergaya sangat. Langsir dengan sarung kusyen pakai yang tahun lepas punya sebab elok lagi. Bak kata orang jangan nak membazir. Baju kurung pun jahit sendiri jer.
Hah ! Macam mane pula dengan persiapan raya korang? Raya tu raya juga tapi biarlah berpada-pada. Betul x? Karang membazir pula dikira amalan syaitan. So , korang fikir-fikirkanlah yamg mane baik , yang mane buruk. Last sekali saya nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN"

Hari Terakhir Ramadhan



Hari ini hari terakhir umat Islan berpuasa dalam Bulan Ramadhan yang mulia ini. Tahun depan belum tentu korang akan menyambut bulan yang mulia seperti ini. Ajal maut semuanya sudah ditentukan oleh Allah S.W.T yang Maha Mengasihi.

23.7.14

WEDLESS WEDNESDAY #25 | LEMPENG KELAPA CICAH SAMBAL TUMIS



Menu sampingan semasa berbuka puasa tadi.

Giveaway Ramadhan by irrayyan.com


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia!!



klik banner kalau nak join

tamat 23 Julai , jam 11 malam


Saya suka singgah di blog irrayyan.com kerana blog irrayyan.com memberikan pelbagai maklumat dan petua-petua yang berguna untuk tatapan pembaca.

22.7.14

Giveaway teka wajah eda by blogger euruka seven


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Jom main teka wajah , manelah tahu rezeki korang dapat hadiah ..



klik banner kalau nak join
tamat 31 Julai 2014


Hadiah
Tablet nova 2 + Leather nova X1
voucher emas tajaan LUMIERE RM 500 X1
voucher emas tajaan TOMEI RM 200 X1
voucher ems tajaan GOLDHEART RM 200 X1
Voucher ems tjaan MY DIAMOND RM100 X1
gift voucher AEON RM20 X 2
gift voucher AEON RM10 X 1



JAWAPAN SAYA BAGI TEKA WAJAH EDA IALAH NO. 3 [ keding ]

Tadaaaa ...!! Tempoyak Buat Sendiri



Kalau korang nak tahu , inilah hasil tempoyak yang saya buat dua minggu yang lepas. Dapatlah 2 bekas tempoyak. Senang jer nak buat , menggunakkan isi durian dan sedikit garam. Lepas tu simpan dalam peti sejuk selama seminggu. Puas jugak dapat makan sekeluarga. Tak payah nak beli kat kedai. Kalau beli pun bukannya boleh dapat banyak macam ni. Tempoyak ni boleh makan begitu dengan ulam kampung atau dimasak lauk untuk berbuka. Tempoyak ni boleh tahan 3 atau 4 minggu. Kalau x caya , jom cuba buat sendiri.

21.7.14

Giveaway by Azura Abd Rahman - Duit Raya 2014


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!



klik banner kalau nak join

tamat 23 Julai 2014 atau sehingga mencecah 147 peserta


Rakan yang ditag :
Ieta Mat Saad
Huny Eda
Mya Farisha
Nur Aliyah Syofia
Nor Farihan Ayob




Wow,hebatnya budak umur 1 tahun ni!

19.7.14

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!


Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

KEYWORD NUFFNANG BULAN LEPAS



Godek punya godek , terdapat 3 keyword kat akaun nuffnang untuk bulan lepas. Ape-ape pun , syukur alhamdulillah sebab earning nuffnang aku bertambah walaupun sedikit .. Antara keyword yang terdapat bulan lepas ialah :

( a ) contoh ayat peribahasa talam dua muka
( b ) bunga teratai ungu
( c ) masak lemak ketam dengan gajus

terimas kepada korang yang selalu singgah blog azurah

GA Cik Anita saya nak MENANG BAJU FREE


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


klik banner kalau nak join

Tamat 14 Ogos 2014

18.7.14

Alahai Buah Durian !!



Dua minggu lepas beli buah durian sampai 3 kg. Raja durian la katakan.. Ambik kau ! sampai tak termakan buah durian tu. Akhirnya buat pengat separuh , separuh lagi buat tempoyak. Puas jugalah dapat makan tempoyak sendiri. Sampai dapat dua bekas ( taperrware ). Sekarang masih ade lagi tempoyak dalam peti sejuk.

13.7.14

Mengupas Kulit Kentang Dengan Mudah



Ramai orang yang suka makan ubi kentang. Ubi kentang biasanya boleh dibuat salad dan dijadikan menu dalam masakan. Contohnya seperti salad kentang , sambal kentang bersama ikan bilis dan sebagainya. Pernahkah korang terfikir bagaimana hendak mengupas kulit kentang dalam kuantiti yang banyak? Di sini ade sedikit petua yang saya ingin kongsikan iaitu :

ambil ubi kentang dan rendamkan ke dalam larutan air garam. biarkannya semalaman. keesokannya kupas kulit kentang dengan tangan. insyaallah kulit kentang akan terpisah dari isinya dengan mudah.

ps##kalau sudi tlg klik iklan dekat tabung melancong yer##


Ramadan Giveaway by WeLoveSusuIbu ( Pengedar Shaklee Paling Popular )


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia



klik banner kalau nak join

tamat 18 Julai 2014

12.7.14

8 SHARE | MOHON SUMBANGAN ( A )



Korang yang baik hati dan jujur , azurah kat sini nak mintak sikit sumbangan untuk klik iklan azurah dekat bawah ni .. PLEASE !! INI BUKAN PAKSAAN YER

[ KLIK ] [ KLIK ] [ KLIK ] [ KLIK ]

{ p/s ; kalau blh tolong tunggu sampai habis loading yer }

11.7.14

Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia



klik banner kalau nak join

tamat 21 Julai 2014

10.7.14

Ramadhan Giveaway By Miss Cadburry


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


Klik SINI untuk join

Hadiah :

First place [ random ]
Novel RM50x2

Second place [ random ]
Novelx1

Random.org
Novelx2++

Segmen 2 Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


klik banner kalau nak join

9.7.14

WEDLESS WEDNESDAY #24 | MENJAGA AURAT DI BULAN RAMADHAN

RESEPI | AYAM GORENG BEREMPAH



Korang suka makan ayam kan? Kali ini , saya nak kongsikan resepi ayam berempah untuk menu berbuka puasa.

Bahan Utama
6 ketul ayam

Bahan Perapan
*2 sudu besar jintan manis
*2 sudu besar jintan putih
*2 sudu besar ketumbar
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam halus

bahan yang bertanda * ditumbuk halus

Cara Memasak
( a ) ayam dibasuh dan dibuang kulit.
( b ) kemudian perapkan ayam dengan garam dan bahan perapan di atas selama 1 atau 1 jam setengah. ( lebih lame korang perap , lebih sedap )
( c ) apabila korang dah perap , goreng ayam tadi sehingga masak.
( d ) angkat dan sedia untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA

8.7.14

Saya Nak Kad Raya By Cik Akak


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


klik banner kalau nak join
tamat 9 Julai 2014 jam 2.00 pagi

Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]




RESEPI | SAMBAL BELACAN BINJAI



Korang pernah makan sambal belacan? Sambal belacan ade pelbagai jenis. Diantaranya sambal belacan melaka , sambal belacan mangga dan lain2. Sambal belacan binjai boleh dimakan bersama ikan bakar dan ikan goreng.


Bahan-bahan :
Setengah biji binjai ( masam )
3 tangkai cili merah
sedikit belacan ( dibakar )
secubit garam
sedikit gula pasir
1 biji limau nipis ( diperah & ambil airnya )

Cara Membuatnya :
(a) binjai masam dibuang kulit & diambil isi.
(b) tumbuk isi binjai tadi bersama belacan dan cili merah hingga hancur & lumat.
(c) apabila sudah lumat , masukkan garam dan gula pasir. tumbuk sekejap.
(d) angkat , hidangkan ke dalam mangkuk dan perasakan dengan perahan air limau nipis.
(e) Siap !!

7.7.14

Segmen : Blogwalking Sempena RAMADHAN 1435H


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


klik banner kalau nak join

Tamat 26 Julai 2014 Jam 10 malam

6.7.14

THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi !

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN

5.7.14

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 BY AINAA ROSEBERRY


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Anda nak menang duit raya? Jom , join giveaway di bawah ..


Click Banner Untuk Join!

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 AINAA ROSEBERRY | Giveaway ini dianjurkan oleh Ainaa Roseberry dengan kerjasama Mawar Khayalan dan Fero Music. Malah juga di sponsor oleh beberapa blogger yang terkemuka seperti:




































Giveaway ini akan berlangsung dari 2 Julai 2014(Rabu) hingga 20 Julai 2014(Ahad). Pemenang akan di umumkan 3 hari selepas GA ini tamat iaitu pada 23 Julai 2014.




Wow,hebatnya budak umur 1 tahun ni!

RESEPI | AYAM PANGGANG MADU SIMPLE




Korang suka makan ayam x? Ayam ni sebenarnya boleh masak pelbagai menu. Di antara menu ayam ialah ayam masak kicap , ayam masak lemak dan sebagainya. Untuk menu berbuka puasa kali ini, saya ingin berkongsi resepi ayam panggang madu yang simple.

Bahan Utama
5 atau 6 ketul ayam

Bahan Perapan
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
setengah sudu serbuk kari
setengah sudu serbuk jintan putih
setengah sudu serbuk lada putih
setengah sudu serbuk lada hitam
3 sudu madu lebah


Cara Memasak:
Ayam dibasuh & dibersihkan dahulu. Perap ayam tadi dengan menggunakan kesemua bahan perapan & gaul hingga sebati. Kemudian , perap ayam selama 1 atau 2 jam supaya bahan-bahan tadi meresap ke dalam ayam. Selepas itu , panggang ayam tadi di atas kuali leper selama setengah jam atau sehingga masak. Jangan lupa renjiskan sedikit minyak ke atas ayam tadi.(ps** saya menggunakan kuali pemanggang ajaib ) Siap & sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA!!

4.7.14

Petua Untuk Tajamkan Gunting


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia



Gunting jika selalu digunakan ianya akan menjadi tumpul. Lebih-lebih lagi jikalau ianya terjatuh atau telepas daripada tangan kita. Guntinglah yang banyak berjasa kepada kita. Ianya digunakan untuk memotong kain , menyiang ikan & sebagainya. Pernah x korang terfikir ape nak buat apabila gunting sudah tumpul atau kehausan? Hah , dekat sini ade sedikit tips macam mane nak tajamkan balik gunting yang sudah tumpul :

(a) ambil beberapa rumpun daun serai / daun serai wangi , gunting-guntingkan daun serai tersebut seperti menjadi potpuri. insyaallah gunting tersebut kambali tajam.( kalau boleh lakukan selalu)

(b) potong kertas pasir halus supaya menjadi beberapa keping , kemudian gosok kertas pasir tersebut ke atas gunting yang tumpul tadi. ulang sehingga gunting kembali tajam seperti biasa.

2.7.14

Segmen : Cik Akak Mencari Bloglist Julai 2014


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia



klik banner kalau nak join

Tamat 20 Julai 2014[ Jam 8.00 pagi ]
 
Template Edited By Mastura Aziz ♥ All Rights Reserved © 2014