LAPTOP/KOMPUTER ANDA ROSAK? KAMI BOLEH BANTU ! JUGA MENYEDIAKAN PELBAGAI SERVICE MAKLUMAT LANJUT DI SINI

26.2.14

WORDLESS WEDNESDAY #3


doa ketika berada dalam kesedihan atau kesusahan

WORDLESS WEDNESDAY #2

25.2.14

Tips Memilih Ikan Segar



Ikan mengandungi sumber protein dalam makanan. Walaubagaimanapun korang harus peka semasa membeli ikan.
Di sini terdapat beberape tips semasa memilih ikan segar :-
i ) kulit ikan mestilah berwarna terang & cerah
ii ) apabila ditekan , isi ikan terasa keras
iii ) sisik ikan yang masih kuat & utuh
iv ) insang berwarna merah
v ) mempunyai sirip yang kuat
vi ) kulit ikan & isi ikan tidak mudah pecah , terkoyak & tidak berbau busuk

Tanda-tanda ikan berbau busuk :-
i ) mata ikan suram & tenggelam
ii ) sisik ikan suram & mudah lepas
iii ) kulit ikan bertukar warna dengan lendir tebal
iv ) insang berwarna kelabu dengan lendir tebal
v ) dinding / isi perut lembik
vi ) warna keseluruhan ikan suram & berbau busuk

Hidangan McDonals



McDonals ialah sejenis makanan ringan ala-ala barat. Hidangan McDonals terdiri daripada sarapan pagi , tengahari & malam. Harganya boleh didapati serendah RM5.00. Makanan ringan sangat digemari oleh kanak-kanak & gologan remaja. Antara hidangan McDonals terdiri daripada burger ayam/daging , kentang goreng , air pepsi & sebagainya.

Produk IKEA Berkualiti



Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Korang pernah tak beli produk yang berkualiti? Mesti ade diantara korang yang tak pernah beli. Salah satu produk yang berkuali adalah produk jenama IKEA. Barang jenama IKEA lebih tahan lama daripada barang jenama lain. Contoh barang jenama IKEA ialah rak kasut , almari , kabinat dan lain-lain. Kenapa barang IKEA berkualiti? Sebabnya barang IKEA diperbuat dari kayu jati. Ianya tidak mudah dimakan anai-anai. Tempoh tahan juga lebih lama.
Berbanding dengan barang jenama lain , paling lama pun 2 tahun. Barang jenama IKEA pula dapat bertahan sampai 4 tahun. Ini boleh menjimatkan wang korang daripada membeli barang jenama lain.

22.2.14

Segmen Review Blog - 3 Hari Sahaja !



Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Korang nampak x banner tu? Okey , kalau korang nak blog korang direview jom join segmen ni. Ayuh .. cepat join !!

20.2.14

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG



Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Di kesempatan ini , saya ini meluahkan sedikit tentang cokolat. Cokolat memang tidak boleh dipisahkan terutamanya cadbery & rosher.. hehehe ( *sambil ketawa ) Saya ini sangat menggemari cokolat. Kalau pergi kedai jer .. mesti terasa nak beli..kan..kan..
Korang di luar sana kalau terasa nak dapat cokolat free , silalah join segmen ni. Jangan malu-malu yer .. nanti terlepas..!! Meleleq air liuq..!!

19.2.14

Wordless Wednesday #1 : Kucing Comel


kucing kesayanganku


Comel x kucing ni? Nama kucing ni tomei yer. Sebab bulu kucing ini sangat halus & cantik.

LAKSA PENANG VS LAKSA NYONYA



Hai! korang pernah makan laksa x? Kalau korang nak tahu , laksa adalah sejenis makanan kegemaran saya. Laksa penang ialah laksa kering yang dicelur dahulu. Manakala laksa nyonya adalah sejenis meehoon. Cuma bezanya adalah rasa & tekstur kuah laksa itu sendiri. Kuah laksa penang dibuat daripada isi ikan sardin yang dikisar untuk memekatkan kuahnya. Kuah laksa nyonya pula menggunakan bahan-bahan kisar seperti belacan , bawang , cili kisar & kunyit hidup. Kuahnya seakan akan macam kuah asam pedas & pekat. Kuah laksa penang menggunakan daun kesum manakala kuah laksa nyonya tidak menggunakan daun kesum.

RESEPI LAKSA NYONYA
Bahan utama
meehoon ( dicelur )

Bahan A
200 gram bawang besar
100 gram lengkuas
50 gram kunyit hidup
50 gram belacan
2 btg serai
5 biji buah keras
20 tangkai cili kering
50 gram udang kering
Bahan B
minyak masak
setengah kilo ayam( dipotong-potong )
10 ekor udang ( sederhana )
1 liter santan
250 ml air masak
6 kpg asam gelugur
3 btg bunga kantan ( dikerat )
gula & garam secukup rasa
Bahan Untuk Hiasan
timun ( potong nipis & memanjang )
cili merah ( dihiris )
daun bawang ( dihiris )
bawang goreng
telur rebus


CARA MEMASAK :
( 1 ) kisar semua bahan A & tumis sampai pecah minyak.
( 2 ) masukkan ayam & udang.. biarkan seketika
( 3 ) apabila ayam dah lembut , masukkan santan , air masak & bunga kantan.
( 4 ) masukkan garam & gula secukup rasa.
( 5 ) apabila kuah sudah mendidih , tutupkan api & hidangkan bersama laksa yang dicelur tadi.

SELAMAT MENJAMU SELERA
**p/s : sukatan bahan blh dikurangkan mengikut berapa orang makan**

18.2.14

NYUM..! NYUM..! SEDAPNYA SHUSHI



Korang pernah makan shushi x? Mesti ade yang pernah makan & ade yang tak pernah makan. Betul x? Shushi adalah sejenis makanan jepun. Setiap kali pergi pasaraya makanan wajib saya ialah shushi. Tak sah kalau x beli shushi. Tak kiralah pasaraya mane yang pergi. Tapi selalunya saya pergi pasaraya TESCO & JUSCO sahaja. Inilah salah satu makanan wajib saya. Okeylah , sampai di sini dahulu yer..
JOM JALAN SHOPPING!!

16.2.14

Lucky Giveaway by Tisya & FD


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”


Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :-
Beg laptop & dress by Yumida | Keychain handbag 3D by Batrisyia | Bookark 4Rabia by Iman Zakaria | Tudung by Karimah | Topup RM10 by Arrien | Topup RM10 x 3 by Waney | Printed Shawl by Adriana Azam | Topup RM5 by Darlina | Preloved Novel by FD | Topup RM5 x 5 by Shad | Topup RM5 x 2 by Iza Arina

Lucky Giveaway ditaja oleh Batrisyia, Fatin Diana, Yumida, Iman Zakaria, Karimah, Arrien, Waney, Adriana, Darlina, Shadira, dan Iza Arina.


Tamat 25 Februari 2014, 10 Malam.


Mini Giveaway by AnemZahar




Klik banner untuk join.

Senarai hadiah :

Topup RM5 x 2 by AinRuslee, Topup RM5 x 1 by Ayra Iyha, Topup RM5 x 1 by Miss Fairytale, Topup RM5 x 2 by Insyirah Aisyah, Tshirt R4BIA x 1 by Homemade Tshirt Printing, EXO Felt Keychain x 2 by Eymasu and World Craft, Voucher diskaun 10% kepada semua peserta by Aqma's Craft, Voucher diskaun kepada semua peserta by Azyan Ramle, Smurf Shoes Hp Plug x 1 by Azyan Ramle, Ring x 1 by Random Rainbow, Shiseido Mask x 1 by Lilly Lolly, Banner x 3 by Aina Diana's Blog, Review blog x 5 by BlogForGiveaways, Personalized Towel x 2 by MamAlya Boutique, Header x 3 by Nurina Izzati, Perfume DKNY miniature x1 by Venessa Jane, Cursor x 4 by Miss Fairytale,
Custom Button Badge x 10 by Button Badge Bajet

Mini Giveaway by AnemZahar ditaja oleh Ain RusleeAyra Iyha, Miss FairytaleHomemade Tshirt PrintingInsyirah Aisyah, Eymasu and World CraftAqma's CraftAzyan RamleRandom Rainbow, Lilly Lolly, Aina Diana's Blog, BlogForGiveaways, MamAlya Boutique, Nurina Izzati,Button Badge Bajet dan Venessa Jane.

14.2.14

BUDI BAHASA , BUDAYA KITA



Amalan budi bahasa diamalkan sejak di bangku sekolah. Budi bahasa merujuk kepada tutur kata , tingkah laku , sopan santun , berkelakuan baik terhadap orang lain. Budi bahasa dapat memupuk individu menjadi insan yang berguna. Contoh-contoh amalan budi bahasa adalah seperti berikut :
( i ) bercakap dengan lemah lembut apabila berbual dengan warga tua.
( ii ) tidak meninggikan suara apabila bercakap dengan ibu bapa.
( iii ) memimpin warga tua ketika hendak melintas jalan raya.
( iv ) hendaklah menolong dengan ikhlas apabila disuruh membuat sesuatu kerja.
Amalan budi bahasa ini perlu dipraktikkan setiap hari dalam kehidupan seharian. Ianya hendaklah diamalkan semasa berkomunikasi dengan individu yang lebih tua daripada kita.

MINI GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY TENGKUBUTANG


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Bulan februari merupakan hari jadi TENGKUBUTANG. Oleh itu di sini ada mini giveaway yang sedang berlangsung. Mari kita sama-sama memeriahkan giveaway ini. Mana lah tahu suatu hari anda berpeluangkan memenangi hadiah seperti ini.


HAPPY BIRTHDAY TO YOU!
HAPPY BIRTHDAY TO YOU!
HAPPY BIRTHDAY TO TENGKUBUTANG!!


SEMOGA PANJANG UMUR & DIMURAHKAN REZEKI BERLIPAT KALI GANDA. SELAIN ITU , DAPAT DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN DI DUNIA & DI AKHIRAT. AMIN YA RABBAL A'LAMIN

12.2.14

Segmen 12 Jam Bloglist#7 Mialiana.com


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Februari 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

9.2.14

First Giveaway in 2014 by Luhan'sWife


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!

click banner untuk join

First Giveaway in 2014 yang dianjurkan oleh Miaae Dorra yang menawarkan hadiah hadiah menarik menanti anda. Pemilihan pemenang berdasarkan Top referral dan Random.org. Jadi, mari ramai ramai memeriahkan First Giveaway in 2014 ini.

8.2.14

Giveaway Gadis Floral by Cik Akie


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Rakan2 blogger jom meriahkan giveaway kat blog ni **


http://balqislifestyle.blogspot.com

4.2.14

Big Giveaway By Iman Zakaria & Huda



ASSALAMUALAIKUM & SALAM 1 MALAYSIA !! HAI BLOGGER SEKALIAN , DI SINI SEDANG BERLANGSUNG SATU GIVEAWAY DARI BLOG IMAN ZAKARIA.



                             

Top Reffral (Blog Iman)
-Mermaid Skirt
-Novel Pilihan 
-Felt Craft

Top Reffral (Blog Huda)
-Mermaid Skirt
-Ellips Hair Vitamin
-Felt Craft

Random.org
Novel Pilihan x1 By Shad
Novel x2 By Blog Saya Cik Ummi
Barang Kraf x1 By Huda
Handmade Bookmark x2 By Raihana Ramlan
Bookmark x3 By Amirah Rushdan

5 Bookmark (Design Sendiri) x1 By Iman Zakaria
2 Bookmark & 2 Brooch x1 By Iola
Voucher Diskaun RM5 x5 By Huda
Rantai x1 By Iman Zakaria
Mini Kad Kalender 2014 x5 By Ana Ahmad
Tasbih Digital x4 By JOM Singgah Shoppe
L.A Coffea x1 By Random Rainbow
Box Aksesori x2 By Farahain
EXO Palaroid x5 By Lee Yana's Blog
Shawl x1 By Cik Yatt
Komik x1 By Aliffuddin
Topup RM5 x1 By NN's World
Topup RM5 x1 By ShahiRa Afizah
Topup RM5 x2 By Nurul Shazwani
Bookmark + Name Card Blogger x10 By Shida Radzuan

3.2.14

Petua Untuk Melembutkan Ayam Kampung




Hai .. korang semua mesti suka makan ayam kan? Kat sini terdapat 2 jenis ayam iaitu ayam biasa ( yang mudah didapati ) & ayam kampung. Ayam kampung biasanya dimasak gulai , kari , masak lemak cili padi & digoreng berempah.

Kalau ayam kampung tidak dimasak dengan betul akan menjadi keras. Di sini saya ingin memberikan 2 cara untuk melembutkan ayam kampung :
( i ) Kalau nak masak lemak atau gulai ayam kampung , ambil 4 biji kurma & diletakkan ke dalam kuah atau gulai semasa mamasak. Insyaallah ayam kampung akan menjadi lembut.
( ii ) Kalau nak masak ayam kampung goreng berempah pula , rebus dahulu ayam kampung bersama2 air , serai , lengkuas , halia , garam , gula merah & daun limau purut. Kuantiti bahan & air mengikut banyak mana ayam yang direbus. Korang rebus sehingga ayam menjadi lembut. Selepas itu barulah digoreng dengan bahan2 berempah.
Okey lah .. sampai di sini sahaja coretan saya pada hari ini. SELAMAT MENCUBA YER KORANG !!

2.2.14

MENU MAKANAN TENGAHARI




Hai korang , ape menu makanan tengahari korang? Mesti ade yang masak sadap2 kan? Maklumlah hari ni kan hari ahad. Kepada yang malas nak masak tu beli je lah kat luar.Ade yang masak lauk simple , ade yang masak berbagai jenis lauk.. betul x?
Okeylah , hari ni saya nak kongsi sedikit tentang menu tengahari saya iaitu siput masak lemak , kangkung goreng belacan & ikan masin goreng. Ermm.. mesti sedap kan.. apetah lagi dimakan dengan nasi putih.Sayur kangkung sekarang ni pun senang didapati di pasaraya.Tak payah susah2 nak cari sayur lain. Betul x?Sampai di sini dahulu coretan saya yer.Assalamualaikum!!

1.2.14

FIRST GIVEAWAY by CHE DYLA


ASSALAMUALAIKUM & SALAM 1 MALAYSIA KEPADA RAKAN-RAKAN BLOGGER SEKALIAN. DI SINI ADE GIVEAWAY YANG SEDANG BERLANGSUNG. SESIAPA YANG TAK KEBERATAN ADALAH DIALU-ALUKAN.

 
Template Edited By Mastura Aziz ♥ All Rights Reserved © 2014