LAPTOP/KOMPUTER ANDA ROSAK? KAMI BOLEH BANTU ! JUGA MENYEDIAKAN PELBAGAI SERVICE MAKLUMAT LANJUT DI SINI

26.3.14

WORDLESS WEDNESDAY #10 | Amalan Menabung



Amalan menabung dididik sejak di bangku persekolahan. Kita digalakkan menabung untuk mengisi masa lapang. Duit yang kita kumpul dapat memberi banyak manfaat.

WORDLESS WEDNESDAY #9



Pesawat MH370 yang berakhir di laut china selatan.

24.3.14

GA GUDBYE by DEDEQ


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Jemput meriahkan giveaway yang sedang berlangsung di blog Dedeq.


'klik banner untuk join'

SALAM TAKZIAH MH370



Setelah hampir 17 hari , akhirnya cebisan pesawat MH370 ditemui. Perdana Menteri telah membuat membuat pengumuman ini di media massa. Salam takziah juga buat anggota keluarga penumpang yang menaiki pesawat MH370. " Al fatihah "

22.3.14

Giveaway Simple-Simple by Shad


Greetings and Assalamualaikum to all.
Jemput Join ya.


Klik Banner untuk Join

Senarai Hadiah

R Series Luxury Set from Cosway x2
Novel Pilihan Sendiri x5
R Series Hand & Body Lotion x3
Bawal Plain + Cute Brooch x3
Top-up RM5 x5

Due Date : 21 April 2014

1st Giveaway dan Segmen Tambah Followers by LISA HLOVATE


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia ! Sempat lagi saya join giveaway ni sebelum tarikh tamat.


21.3.14

Kata-kata Hikmah Di Hari Jumaat



" Sesunguhnya bersabar itu adalah separuh daripada iman "

Peribahasa " TALAM DUA MUKA "



Hah .. ade tak sesiapa kat sini talam dua muka? Bukan kuih talam yer ! Talam dua muka bermaksud orang yang mempunyai sikap suka berpura-pura kepada kedua-dua belah pihak. Orang seperti ini dipanggil ' hipokrit ' & orang munafik.

Tanda-tanda orang munafik ialah : ~
1) Iman Tidak Tetap dan Tidak Teguh
2) Tindak-tanduk Yang Sentiasa Berubah
3) Tidak Tetap Kata
4) Sentiasa mengharapkan Kebaikannya Dibalas
5) Jiwanya Tidak Tenteram
6) Menjadikan Dunia Sebagai Matlamat Hidup

Di bawah ini , diberikan dua contoh ayat " talam dua muka " :

Contoh 1: Si Naim ni memang talam dua muka. Depan orang bukan main mesra tapi dekat belakang orang main duk mengata.

Contoh 2: Faizal talam dua muka sebab dia suka berlakon baik depan orang padahal dialah orang pertama kutuk habis-habisan.

19.3.14

WORDLESS WEDNESDAY #8



Ermmmmm... sedapnya aiskrim potong perisa durian ni. Baru beli kat econsave petang tadi.

WORDLESS WEDNESDAY #7



Rahsia untuk menjemput rezeki dengan mengerjakan solat sunat dhuha.

WORDLESS WEDNESDAY #6



produk lotion untuk bayi

18.3.14

BANTAL-BANTAL KRAFTANGAN


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!




Jom tengok gambar dekat atas tu ! Agak-agak korang cantik tak? Mestilah cantik kan.. Kalau korang nak tahu inilah bantal - bantal cute yang dihasilkan daripada kain felt iaitu sejenis kain untuk membuat kraf.

Bantal-bantal ni boleh dijadikan hadiah kepada kawan-kawan & sahabat handai. Untuk menghasilkan bantal cute ini , mestilah mempunyai fiber & barang2 keperluannya. Bantal ini juga boleh dijadikan koleksi simpanan.

Jika korang nak tempah bantal ni atau nak tanya harga , boleh pm di sini yer
Julyana Mohd

17.3.14

KE MANA ARAH TUJU ANDA SELEPAS SPM / STPM ?



Anda seorang Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia [ SPM ] & tercari-cari ke mana arah tuju anda selepas ini? Cuba lihat banner di atas. Jika keputusan SPM anda memuaskan , tak perlu fikir lagi. Universiti Of London adalah pilihan yang tepat.

Universiti Of London adalah sebuah persekutuan kolej  dan institut yang bersama-sama merupakan salah sebuah universiti yang terbesar di dunia. Universiti ini diasaskan pada tahun 1836. Ianya menyediakan pengajian Ijazah & Master dalam bidang perakaunan & perbankan.

Ayuh ! Rebutlah peluang keemasan yang ada jikalau anda mempunyai result SPM yang memuaskan.

Untuk maklumat lanjut , korang tekan banner di atas.

SINOPSIS NOVEL : INGIN BERKASIH LAGI



Novel ini mengisahkan tentang seseorang yang tidak mudah jatuh cinta kepada mana-mana lelaki. Ikuti sinopsis berikut : ~

Tidak mahu jatuh cinta! Itu prinsip Isyatul kerana bukan mudah untuk dia menyerahkan hatinya kepada mana-mana lelaki, lebih-lebih lagi kepada Amrin yang sentiasa mengejarnya tanpa jemu. Entah kenapa prinsip itu terbang dibawa angin lalu apabila hatinya dapat menerima lelaki itu ke dalam hidupnya. Amrin membawa rombongan merisik. Isyatul dilamar sebagai bukti tahap keseriusan lelaki itu mencintainya. Namun, rombongan merisik pulang dalam kehampaan. Isyatul kecewa. Ada sesuatu rahsia yang cuba disembunyikan oleh ayahnya. Amrin pula merana sehingga membawa diri bertahun-tahun lamanya. Keliru dengan percintaannya, Isyatul diduga dengan kehadiran Najwan. Sikap dan tutur bicara lelaki itu mencuit jiwanya. Dia ingin bercinta lagi. Namun, sejarah cinta lalu menyekatnya daripada menerima hati lelaki itu. Takut pisang berbuah dua kali. Apatah lagi, rahsia yang disembunyikan oleh ayahnya masih belum terungkai.

16.3.14

Turunnya Hujan



Alhamdulillah , semalam di Bandar Melaka satu hari hujan turun dengan lebat. Ini semua kuasa Allah S.W.T. Sudah sebulan hujan tidak turun di Bandar Melaka. Dengan adanya hujan , pokok-pokok & tanaman dapat hidup dengan subur , mengurangkan jerebu & sebagainya. Harap-haraplah dua tiga hari hujan turun lagi. AMIN !!!

15.3.14

Menu Diet : Salad Buah-buahan



Korang pernah makan salad x? Tak kira salad ape pun asalkan salad. Jom , saya nak tunjukkan macam nak buat salad buah. Mudah jer sebenarnya kalau nak buat . Makan masa 20 minit jer.

SALAD BUAH-BUAHAN

2 biji epal merah
2 biji epal hijau
3 potong tembikai susu
3 potong jambu batu
2 biji jambu air
1 gengam kismis
15 ml mayonis

Cara menyediakan : ~
( i ) buah-buahkan dibuang kulit ( kalau perlu ) & dipotong dadu.
( ii ) masukkan buah-buahan yang dipotong tadi ke dalam mangkuk.
( iii ) masukkan kismis & mayonis .. gaulkan buah-buahan menjadi sebati.
( iv ) sejukkan ke dalam peti sejuk selama setengah jam .. pastu bolehlah dimakan.

**SELAMAT MENCUBA**

Buah Belimbing Buluh dan Khasiatnya



Belimbing buluh ini merupakan sejenis buah yang masam. Buah ini boleh dijadikan pengganti asam jawa. Rupa buah ini bujur & menyerupai buah belimbing.Mempunyai pokok yang tinggi. Belimbing buluh boleh dibuat jeruk atau dijadikan pelbagai tujuan.

Contohnya ni negeri Pantai Timur , buah belimbing buluh dicampurkan ke dalam kuah nasi dagang untuk menyedapkan rasa. Buah belimbing buluh juga boleh dijadikan sambal. Selain digunakan di dalam masakan , belimbing buluh juga digunakan dalam perubatan tradisional untuk melembutkan kulit muka dan menghilangkan jerawat.

Cara untuk melembutkan kulit muka ialah dengan memarut buah belimbing buluh yang muda , dicampurkan sedikit air dan disapu pada muka. Selain itu , air belimbing buluh ( muda ) boleh menurunkan tekanan darah tinggi , kencing manis dan juga untuk mengelakkan pitam. Belimbing buluh juga boleh menyembuhkan batuk korang ialah dengan cara merebus daun , bunga & buah belimbing buluh dalam jumlah yang sama banyak sehingga mendidih & diminum setiap pagi. Mudah-mudahan batuk tersebut akan sembuh.


14.3.14

Petua Untuk Menghalau Semut



Haa .. rumah korang ade semut x? mestilah ade kan walaupun seekor semut . Tak kira semut hitam ke .. semut kecik ke .. Semut ni suka makanan & minuman yang manis-manis. Walau di dalam balang gula sekalipun. Korang pernah terfikir tak macam mane nak halau semut-semut ni ? Di sini ade beberapa petua untuk menghalau semut :-

Petua 1 : Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.

Petua 2 : Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

Petua 3 : Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.

Petua 4 : Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.

Petua 5 : Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.

" SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA "

First Giveaway by Mrs Bella


Assalamualaikum

klik banner untuk join...

Alhamdullilah akhirnya terlaksana juga giveaway pertama saya iaitu First Giveaway by Mrs Bella. Sebenarnya dah lama nak buat giveaway ni but takde time nak buat maklumlah busy belajar.Hadiahnya simple je syaratnya pun tak banyak. Pemilihan pemenang berdasarkan Random and jangan lupa meriahkan First Giveaway by Mrs Bella

Jemput join :
Shida Radzuan

13.3.14

BILE LAH CIK NUFFNANG NAK BAGI CPUV

CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns These are earnings from banner ad campaigns according to the number of unique visits the advertiser bought from your blog at the end of the campaign period.

CampaignBlogStart DateStatusCTRCTR BonusAmount No Earning

Hai korang !! tau tak nape saya tulis entry ni? Ermm.. sedih .. sedih .. dh dua bulan lebih blog saya x dapat  CPUV DARI CIK NUFNANG bile lah .. agak-agak boleh dapat CPUV ni? Setahun ke ... dua tahun ke ... tunggu jer lah.

  NUFFNANG OH NUFFNANG !!

ULAM - ULAM KAMPUNG



Hai semua !! korang pernah makan ulam tak? Haa ... mesti diantara korang yang tak pernah makan ulam-ulam ni kan.. maklumlah tinggal di bandar. Mane pernah kenal ulam-ulam ni.
Okey lah , kalau korang nak tahu ulam-ulam ini baik untuk kesihatan , awet muda dan sebagainya. Ulam adalah sejenis sayur segar dimakan mentah. Ianya mengandungi vitamin & zat galian. Ade banyak contoh-contoh ulam yang korang perlu kenali. Diantara contoh-contoh ulam ialah ulam raja , daun kaduk , daun tenggek burung , daun selom , daun pegaga , daun putat , kacang botol / kacang kelisa , pucuk mengkudu , daun salad , cekur manis , pucuk ubi , pucuk gajus
Ulam-ulam ni tak semestinya dimakan dengan nasi , malah ianya boleh dijadikan kerabu sebagai hidangan. Kalau nak tahu lebih lanjut tentang ulam-ulam ni , korang boleh cari di " cik google ". Okey la setakat ini sahaja coretan saya kali ini.

12.3.14

WORDLESS WEDNESDAY #5



Menu Petang : Spegetti Sos Thai

11.3.14

Segmen Mini Power Bank Untuk Rakan Blogger Zamani Abe


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Korang nak power bank x? Mestilah nak kan.. cepat-cepat klik banner di bawah ni

Macam-Macam Cerita : 2nd Blog Contest


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Korang kalau nak join segmen ni , jom terjah cepat-cepat sebelum terlambat..


Cadangan :
3. Jam & Barangan perhiasan diri yang comel2

5.3.14

WORDLESS WEDNESDAY #4



Lotion Vitamin - E

The Superpapaya Giveaway!



Di mulakan dengan Bismillah..

The SuperPapaya Giveaway! 


*Banner credit to AIN*

Antara hadiah yang bakal dimenangi:

Dress & Blouse | Shawl | Pashmina | Vcoa Treenea | Cookies | Notebook | Keychain | Shiseido Mask | Topup | Header & banyak lagi!

Ditaja oleh:

Adda Wellness | Lilly Lolly | Syofia | Butique4u | Farisah Home Delight | JOM Singgah Shoppe | LoveeWhitee | Saljiah Craft | Inner Scarf | 2Paradise's Shop | Dila | Elvee Exclusive Closet | Huda Collections | Ain Aina | Delfirastlye | Hijabzone7 | Azurah | Lolipoppoppop

Due Date: 25.3.2014 (10.00 p.m)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Review Khas Elvee Exclusive Closet

Elvee Exclusive Closet merupakan online shopping yang menjual barangan wanita yang sangat superb! seperti dress, handbag, shawl dan banyak lagi dengan menawarkan harga yang sangat berpatutan iaitu sekitar RM 25 - RM 95 sahaja!  Di mana lagi nak dapatkan brangan yang diingini dengan harga yg begitu berpatutan? Mestilah di Elvee Exclusive Closet!



Kepada yang berminat boleh lah terus contact Elvee Exclusive Closet di Facebook.



2.3.14

Segmen seminggu hunyeda blog


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia. Korang nampak x banner ga kat bawah ni? Haa.. jom meriahkan ga kat blog ni.


1.3.14

1st Giveaway by Dscarnia


\(^o^) Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Ade mase lagi untuk saya join giveaway yang awesome ni. Kepada kengkawan yang nak join , jom cepat-cepat join yer.;(^o^)/


- klik banner untuk join-

 
Template Edited By Mastura Aziz ♥ All Rights Reserved © 2014