LAPTOP/KOMPUTER ANDA ROSAK? KAMI BOLEH BANTU ! JUGA MENYEDIAKAN PELBAGAI SERVICE MAKLUMAT LANJUT DI SINI

31.5.14

RINGKASAN NOVEL | TAK SANGKA AKU



Tajuk novel : Tak Sangka Aku
Terbitan : Karangkraf
Penulis : Azra Aryriesa
Bakal Terbit : 25 Jun 2014

Novel ini mengisahkan tentang persahatan yang sering disalah erti yang menyebabkan mereka bergaduh dan berdendam diantara satu sama lain. Persahabatan ini terbina sejak kecil di antara Farah dan Faizam yang sering kali disalah erti semua orang. Johan mencintai Farah namun tidak mampu diluahkan kerana dirasakan Faizam menjadi penghalangnya. Malah dia sedar yang Farah membencinya. Manakala Faizam pula mencintai Balkis namun gadis itu sentiasa bersikap dingin dengannya. Farah sendiri punya cinta buat Johan namun kerana benci, perasaan itu tidak disedarinya.

Manakala Ikhwan pula cuba meraih simpati cinta Farah walaupun dia tahu mustahil mereka dapat bersama. Rancangan ini diatur Ikhwan untuk menghapuskan Faizam dan Johan agar dia dapat memiliki Farah. Nisda pula mendendami Farah tetapi mencintai Johan dalam diam.

Terdapat beberapa persoalan yang terungkai di dalam novel ini. Dapatkah Johan dan Farah bersatu semula? Mampukah Faizam menakluk hati dingin Balkis? Tercapaikah impian Ikhwan untuk memiliki Farah serta membunuh musuh-musuh ketatnya, iaitu Faizam dan Johan? Berjayakah Nisda dalam mengejar cinta Johan dan melunaskan dendamnya terhadap Farah?

Semua persoalan diatas terdapat di dalam novel "Tak Sangka Aku". Jadi , jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan novel ini yang akan terbit di pasaran pada bulan jun ini.

Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih




Semoga ada rezeki. Amin.Good Luck kepada semua yang join dan bakal join. Hehehe..

Hadiah
Tempat Pertama : 1 X RM100
Tempat Kedua : 1 X RM60
Tempat Ketiga : 1 X RM40
Hadiah Saguhati : 5 X RM20

Cabutan adalah random.org. Semua ada chance untuk menang. Yeay!Jom join reramai. Due date : 27 Jun 2014

Giveaway Cash Rm350 by Emas Putih



[ sila tekan banner di atas ]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .

29.5.14

Segmen : Jom Teka Barang by Dik An


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !!

Klik banner untuk join


Jawapan saya :
Beg tangan / Kasut


28.5.14

WEDLESS WEDNESDAY #21 | CEMBURU TAK KENE TEMPAT



Alahai si polan ni sikit-sikit nak cemburu. Nak jumpa kawan lelaki pun nak cemburu. Bukanya nak pergi dating.


*jika ternampak iklan Petronas Primax 95 tlg klik yer*

WEDLESS WEDNESDAY #20 | PASU COMEL



Pasu yang dihasilkan daripada bahan terpakai.






cpuv** jika iklan "Lactacyd" berlegar-legar di sekitar blog , mintak tlg klik yer

WEDLESS WEDNESDAY #19 | KAMERA LITAR TERTUTUP



CCTV selalunya dipasang di bank-bank , pasaraya , mesin atm dan di tempat yang strategik.






cpuv** jika iklan "Lactacyd" berlegar-legar di sekitar blog , mintak tlg klik yer

26.5.14

Khasiat Minuman Teh Misai Kucing



Teh misai kucing adalah merupakan sejenis minuman herba daripada pokok misai kucing. Manakala pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek tropika daripada keluarga "Lamiaceae" yang terdapat di Malaysia. Malaysia merupakan salah sebuah daripada 12 negara yang diiktiraf sebagai mempunyai kepelbagaian raya. Pokok Misai Kucing ialah pokok herba renek yang tumbuh sehingga mencapai ketinggian 1.5 meter. Nama sainstifik bagi misai kucing ialah "Orthosiphon stamineus, Benth".

Minuman teh misai kucing mampu merawat penyakit iaitu dengan mengamalkannya. Teh misai kucing juga mempunyai banyak khasiat yang tersendiri. Di antara khasiat teh misai kucing adalah seperti berikut :

Membersihkan & Menyahkan Toksik Ginjal
Toksik seperti asid urik berlebihan, sisa-sisa metabolik dan pengumpulan asid, perlu disingkirkan dari badan untuk mengelakkan pengumpulan.Kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan:
(a) keletihan
(b) kulit tidak berseri
(c) daya ketahanan yang lemah
(d) sengal-sengal
(e) kesakitan dan sebagainya
Misai Kucing membersihkan GINJAL, salah satu organ penyahtoksik utama dalam badan dan membantu menyingkirkan air dan toksin berlebihan. Ia melakukan secara semulajadi serta lembut tanpa membebankan ginjal, tidak seperti diuretik yang lain, ia tidak mendatangkan kesan sampingan seperti ubat diuretik sintetik.

Mengurangkan Inflamasi & Gout
Fungsi anti-inflamasi Misai Kucing membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak untuk melegakan kesakitan di sendi dan otot. Selain fungsi anti-inflamasinya, ia menyingkirkan asid dan toksin yang terkumpul di sendi dan otot. Pengumpulan asid dan toksin selepas sesuatu jangka masa akan merengsangkan tempat tersebut dan menyebabkan sengal-sengal, kesakitan dan inflamasi. Misai kucing telah digunakan secara tradisional untuk melegakan kesakitan dan bengkak yang disebabkan oleh gout.

Membantu Mengembalikan Tekanan Darah Tinggi Kepada Normal
Methylripariocromene A (komponen semulajadi yang terdapat dalam Misai Kucing) telah terbukti secara klinikal dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dalam beberapa cara:

( i ) Menggalakkan penegenduran sel-sel otot dalam dinding saluran darah, menyebabkan vasodilatan atau meluaskan saluran darah untuk mengurangkan tekanan darah
( ii ) Menormalkan kadar denyutan jantung untuk mengurangkan tekanan pada jantung
( iii ) Mengeluarkan natrium (garam) berlebihan melalui air kencing. Mereka yang mengalami tekanan darah tinggi yang disebabkan oleh pengambilan garam berlebihan akan memperoleh manfaat daripada meminum misai kucing. 

Mengurangkan Pembendungan Air
Terbukti sebagai diuretik, Misai Kucing dapat membantu mengeluarkan air berlebihan dan mengurangkan pembendungan air dalam badan melalui air kencing. Antara masalah pembendungan air yang dapat diatasi oleh Misai Kucing ialah:
( i ) Kesembapan sebelum dan semasa haid ( ii ) Ketidakcergasan
( iii ) Muka sembab
( iv ) Kebengkakan pada mata
( v ) Berat badan meningkat
( vi ) Kaki yang bengkak dan berat


Downy | Detergent Pelembut Fabrik



Korang mesti dah tahu ape tu downy & pernah guna kan!! Downy adalah jenama pelembut fabrik yang dihasilkan oleh Procter & Gamble. Downy memasuki pasaran Amerika Syarikat pada 1961 dan telah berkembang ke beberapa negara di Amerika Selatan, Eropah dan Asia. Produk ini telah berkembang sejak 50 tahun dahulu. Downy selalu digunakan semasa membilas pakaian. Baunya harum seperti wangian bunga kasturi.
Produk downy yang terbaru mempunyai dua haruman yang berbeza iaitu ' Downy Parfum ' dan ' Downy Parfum Passion '. Apabila menggunakan pelembut downy ianya memudahkan kerja menggosok dengan seterika kerana pakaian tidak mudah berkedut.

Arahan Menggunakan Downy
Pada bilasan terakhir, masukkan Downy mengikut sukatan di bawah ke dalam air bilasan atau ruang pelembut pada mesin basuh.

Untuk cucian tangan
Tambah ½ penutup untuk 15-20 helai pakaian, rendam selama beberapa minit dan keringkan.

Untuk cucian mesin
Tambah ½ penutup untuk separuh muatan (sehingga paras air 35L). 1 penutup untuk muatan penuh (sehingga paras air 52L). Selepas kitaran membilas selesai, keringkan seperti biasa.Untuk hasil terbaik pada jeans, selimut dan tuala, tambahkan 1 lagi penutup Downy.


*jika ternampak iklan cpuv Petronas Primax 95 berlegar-legar tlg klik yer*

25.5.14

Petua Untuk Empukkan / Melembutkan Daging



Kebanyakkan orang suka makan daging. Tidak kiralah sama ada daging lembu atau daging kambing. Pernah x suatu hari korang makan daging yang keras? Mesti pernah makan walaupun sekali. Rasa menyesal pun ada.

Daging sesuai dijadikan hidangan seperti daging bakar , daging masak kicap & kari daging. Sebelum korang nak masak , daging tu perlulah dilembutkan terlebih dahulu. Di sini saya ingin kongsikan beberapa petua untuk lembutkan daging :

(A) ambil beberapa helai daun nangka & dibersihkan. kemudian masukkan daun nangka tadi ke dalam periuk & direbus bersama daging.

~daun nangka~

(B) menggunakan keratan batang ubi kayu. pastikan batang ubi kayu itu dibersihkan terlebih dahulu. masukkan ke dalam periuk ketika ia sedang mendidih sahaja. Biarkan selama 10 – 15 minit, lalu angkat serta asingkan batang ubi kayu tersebut.

(C) ambil betik muda & dikupas kulitnya. kemudian dipotong dan dibasuh terlebih dahulu. masukkan betik muda ke dalam daging yang hendak direbus tadi.

(D) jika hendak masak gulai daging atau kari daging , ambil beberapa biji buah keras , dibasuh & ditumbuk kasar. masukkan buah keras yang ditumbuk tadi ke dalam gulai. biarkan sehingga daging menjadi lembut.

~buah keras~

Bahan-bahan diatas boleh didapati di kampung atau kebun-kebun tanaman. Sampai di sini sahaja coretan saya pada kali ini.

CPUV ON GOING #NUFFNANG PERTAMA | Sanofi Lactacyd





Alhamdulillah setelah enam bulan menunggu , akhirnya nuffnang dengan murah hati bagi CPUV ON GOING di blog saya. Kalau korang nak tau CPUV ON GOING ini adalalah cpuv yang pertama saya dapat daripada nuffnang. Sebelum ini pernah dapat cpuv tetapi telah tamat tempoh. Sedih kan..

Okeylah , serba sedikit tentang Sanofi Lactacyd. Lactacyd merupakan sejenis pembersih feminin bagi wanita. Lactacyd adalah pakar dalam pembersihan feminin. Ianya tidak seperti jenama yang menyediakan penjagaan kebersihan intim yang lain sebagai tambahan kepada badan atau produk wajah. Lactacyd mempunyai beberapa produk. Diantaranya ialah Lactacyd Nourish , Lactacyd pH 3.5 , Lactacyd Revitalize dan sebagainya.

Begitulah serba sedikit info tentang cpuv saya pada kali ini. Mudah-mudahan iklan Lactacyd akan bertapak lama sedikit dekat blog saya.


p/s** kalau korang ternampak iklan Lactacyd ini berlegar-legar dekat blog saya , dijemput klik yer..

24.5.14

BINJAI MANIS VS BINJAI MASAM



Korang pernah makan buah binjai x? Kalau korang nak tahu inilah rupa buah binjai. Buahnya berbentuk bujur. Ermm.. Sedap tau buah binjai ini. Rugi kalau korang tak pernah makan.
Tapi kan , macam mane nak tahu buah binjai ini manis atau masam? Masa membeli buah binjai ini korang tengok pada rupa. Kalau buah binjai tu muda maknanya rasanya masam. Kalau buah binjai tu masak maknanya rasanya manis. Buah binjai kebanyakan dijual di pasar-pasar borong. Lebih-lebih lagi di negeri Melaka , Johor , Kelantan dan Terengganu.
Buah binjai yang manis lebih sedap diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi. Manakala buah binjai yang masam dibuat sambal , gulai dan jeruk. Kalau orang Melaka selalunya diorang buat sambal belacan atau gulai. Kalau di negeri cik siti wan kembang , diorang selalunya buat sambal atau diperam untuk dijadikan jeruk. Contohnya seperti masak lemak binjai , asam pedas binjai dan lain-lain.


~sambal belacan binjai~

Mini Topup Giveaway by Jurnal Setiausaha Lelaki


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia !! Korang nak menang hadiah topup ? Kalau nak , jom join segmen di bawah .. Manalah tahu rezeki korang bertuah..


Link blog : http://httpterataiungu.blogspot.com/

Hadiah
1 pemenang x Topup RM30 (Top Referral)
2 pemenang x Topup RM10
4 pemenang x Topup RM5

tamat pada 04/06/2014

Segmen Blogging + Menang Hadiah!



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

21.5.14

LETS CHILL GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia kepada para blogger sekalian !! Jemput join giveaway blog Mama Darwiish di bawah. Dengar kata , hadiah pun gempak.


klik banner untuk join

Syarat syarat :
1. Blogger yang bermastautin di Malaysia.
2. Buat satu entri "*LETS CHILL GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH*".
3. Copy banner dan paste di entri. Jangan lupa backlink ke entri ini.
4. Submit link diruang komen sahaja.
5. Peserta wajib meletakkan link pingje.org di dalam entry penyertaan / auto backlink.

link pingje.org : www.pingje.org/user/azurah
akaun Intagram : tiada

Smile Giveaway by Shad



Greetings and Assalamualaikum to all
Jemput Join


Klik Banner untuk Join

Giveaway ini dianjurkan oleh Shad dan disponsor oleh
Ekin SchmidtAna Solehah | Aimi Syafiqah | Izzat Syahir | Akma Khaieri |
  Nur AmeliaHajarNizam | Nur Intan | Hakimi | Rexylla | Tasha Aqisha
Syamimi dan Shad

WERDLESS WEDNESDAY #18 | Hari Tanpa Beg Plastik



Di Melaka , hari tanpa beg plastik adalah hari jumaat & sabtu di semua pasaraya besar. Tempat korang macam mane pulak? Hari jumaat & sabtu kene bawak beg kertas untuk pergi shopping.

20.5.14

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1


http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.

11.5.14

Oh Ibu ! Engkaulah Ratu Hatiku



Seperti yang korang tahu , setiap tahun kita akan menyambut Hari Ibu. Ianya disambut pada 11 Mei. Ape hadiah korang pada ibu? Ape pengorbanan & jasa korang pada ibu? Pernah x korang terfikir ibu menjaga & mendidik korang sejak kecil lagi?
Sayangilah ibu korang sementera mereka masih hidup. Kepada ibu korang yang telah meninggal , marilah sedekahkan doa buat ibu. Pengorbanan seorang ibu adalah amat berat. Ibu yang menjaga makan minum & pendidikan kita sejak kecil. Ibu yang menyusukan kita. Ibu kita ibarat syurga di bawah telapak kaki. Betapa susahnya ibu menjaga kita sejak kecil lagi. Janganlah korang sesekali bercakap kasar dengan ibu. Jangan menderhaka kepada ibu.
Oleh itu , sempena dengan Hari Ibu yang jatuh pada hari ini marilah kita membalas jasa ibu. Tak kiralah dalam ape cara sekalipun asalkan ibu kita tidak bersedih. Kepada korang yang ada ibu , jagalah ibu sebaik-baiknya. Akhir kata , saya ingin mengucapkan " SELAMAT HARI IBU"

9.5.14

Menu Tengahari : Buah Gajus Masak Lemak Ketam



Korang pernah x makan buah gajus? Rasanya sedikit kelat & masam kalau dimakan mentah. Kalau saya lebih suka dijadikan kuah. Kali ini saya ingin berkongsi resepi buah gajus masak lemak bersama ketam :

Bahan-bahan :
5 biji buah gajus ( dipotong memanjang & dibuang biji )
2 ekor ketam sederhana ( dikerat 2 )
1/2 tin susu cair
1 batang serai ( diketuk )
sedikit garam
air masak
Bahan2 yang ditumbuk :
4 biji cili padi
1 ulas kunyit hidup
1/2 biji bawang merah besar

Cara memasak :
a) bahan2 yang ditumbuk tadi dimasukkan ke dalam periuk ( tanpa menggunakan minyak )
b) masukkan serai yang diketuk tadi
c) tambahkan sedikit air masak & hidupkan api
d) masukkan buah gajus yang telah dipotong tadi
e) kacau perlahan-lahan sampai buah gajus hampir masak
f) apabila buah gajus hampir masak , kecilkan api & masukkan susu cair
g) tambahkan 1 cawan air masak
h) akhir sekali , masukkan ketam yang telah dikerat 2
i) perasakan dengan sedikit garam
j) kacau sehingga buah gajus & ketam masak sebati dalam keadaan api yang perlahan ( untuk mengelakkan ianya berketul-ketul )
k) akhir sekali , padamkan api & bolehlah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA !!

~inilah dia rupa buah gajus~

8.5.14

CORAT - CORET ; TAK PERNAH MENANG GIVEAWAY EMAS PUTIH



Hah ! Korang nak tau tak nape aku buat entri macam ni? Sebenar aku dah lama teringin nak menang giveaway yang dianjurkan oleh blogger Kak Uzu. Tetapi apakan daya dah tak de rezeki aku nak menang. Blogger Kak Uzu adalah satu-satunya blog yang menawarkan hadiah yang gempak. Jeles aku tengok orang menang cash money pada giveaway yang lepas. Setiap kali aku join giveaway blogger Kak Uzu , name aku tak bertuah untuk menang. Harap-harap lepas ini ade rezeki untuk menang giveaway yang dianjurkan oleh blog Emas Putih. Amin !!!

Amalan - Amalan Sunat Pada Hari Jumaat



Sebagai umat Islam , kita digalakkan melakukan amalan-amalan sunat di hari jumaat. Contoh-contoh amalan sunat adalah seperti di atas.

6.5.14

DERMA IKHLAS TABUNG BELI I-PAD AIR



Hai blogger ! Korang nampak x gambar kat atas tu? Mestilah nampak kan.. Saya nak mintak jasa baik korang derma #20 sen untuk tabung beli I-pad Air blh x? Saya harap sangat korang dapat menderma.. Please !!

2.5.14

Doa Rezeki Di Pagi Hari Jumaat



Doa ini dibaca setiap pagi Jumaat untuk memperoleh rezeki yang halal & berkat. Sesungguh Yang Maha Esa itu lagi Pemurah. Rezeki yang berkat ialah dengan melakukan kerja-kerja yang berfaedah. Dari situlah korang mendapat sumber rezeki yang berkat.

APE ITU DIGI WOW AWARDS ? | NUFFNANG



WOW AWARDS ialah suatu pertandingan foto buat blogger. Pada kali ini rangkaian digi telah menganjurkan pertandingan foto mengikut kategori yang dipanggil sebagai Wow Awards. Pertandingan terbahagi kepada beberapa ketegori yang diadili.

Di antara ketegori yang dipertandingkan ialah Top Online Over , Online Shop of The Year , Short Film of The Year & banyar lagi. Tujuan pertandingan ini diadakan ialah untuk mengcungkil bakat blogger pada zaman sekarang. Digi telah berbesar hati menaja hadiah untuk pertandingan WOW AWARDS. Tahniah diucapkan kepada para blogger yang telah & akan menyertai pertandingan ini.

Keputusan pertandingan WOW AWARDS ini nanti akan diadili oleh para juri & para pengundi. Ramai sudah rakan blogger yang menyertai pertandingan seperti ini. Di jemput rakan blogger memberi sokongan kepada rakan anda yang telah menyertai WOW AWARDS. Akhir kata jika korang ternampak iklan WOW AWARDS di atas berlegar-legar di sekitar blog saya , tolonglah klik & memberikan sedikit sumbangan ke dalam tabung nuffnang.
SEKIAN , TERIMA KASIH !!

antara ketegori yang pertandingan mengikut pencalonan

1.5.14

Pejam Celik - Pejam Celik Dah Masuk Bulan Rejab



Haa.. kalau korang nak tahu sekarang dah pun masuk bulan Rejab. Ianya ditentukan berpandukan anak bulan. Bulan Rejab inilah korang digalakkan melakukan amal ibadah untuk mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda.
Bulan Rejab digalakkan berdoa untuk memohon sesuatu hajat yang diingini. Contohnya seperti meminta kebahagian & keharmonian rumahtangga , meminta anak menjadi bijak & berkelakuan soleh. Melakukan solat hajat di bulan yang mulia ini.
 
Template Edited By Mastura Aziz ♥ All Rights Reserved © 2014